Bio


Πολιτικός Μηχανικός
Ειδικός Ορολογίας & Εισηγήτρια Προγραμμάτων Επιστήμης Μηχανικών
Σύμβουλος Σπουδών / Επαγγελματικού Προσανατολισμού Κλάδου Πολιτικών Μηχανικών & Περιβαλλοντικών Επιστημών

Μεταδιδακτορική έρευνα: Βιωσιμότητα τεχνολογιών ανοικτού κώδικα
Διδάκτωρ: Συστήματα δόμησης και κοινά
Μεταπτυχιακή ειδίκευση: Περιβαλλοντικές επιστήμες
Διπλωματούχος: Πολιτικός Μηχανικός

Είμαι Διδάκτωρ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ταλίν στα Ανοικτά Συστήματα Δόμησης (τομή Κοινωνικών Επιστημών και Μηχανικής), διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος διεπιστημονικού μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.Την περίοδο αυτή, είμαι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν.

Έχω διετή επαγγελματική εμπειρία σε κατασκευές δημοσίων και ιδιωτικών έργων ενώ σε ερευνητικό επίπεδο ασχολούμαι με τη μελέτη του πώς η διαδικασία σχεδιασμού και δόμησης μπορεί να καταστεί περισσότερο κοινωνικά βιώσιμη μέσω της χρήσης ανοικτών τεχνολογιών. Για παράδειγμα, το εγχείρημα WikiHouse, σε κατασκευή του οποίου συμμετείχα, αποτελεί έως τώρα το πιο διαδεδομένο σύστημα δόμησης. Άνθρωποι παγκοσμίως συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του WikiHouse παράγοντας σχέδια σπιτιών με αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή αυτών, τα οποία διαθέτουν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Απώτερος στόχος τέτοιων εγχειρημάτων είναι τοπικές κοινότητες να μπορούν να κατασκευάζουν σπίτια, αξιοποιώντας και εμπλουτίζοντας με την εμπειρία τους την παγκόσμια γνώση που διαμοιράζεται μέσω του διαδικτύου.

Είμαι μέλος του πυρήνα της διεπιστημονικής ερευνητικής κολεκτίβας P2PLab στα Ιωάννινα. Το P2PLab μελετά την ανάδυση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται στην έννοια των κοινών και περιλαμβάνει δύο βασικά χαρακτηριστικά:τον παγκόσμιο σχεδιασμό και την τοπική κατασκευή. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχω στο συντονισμό ερευνητικών έργων, όπως το Cosmolocalism και το Distributed Design. Το έργο Cosmolocalism επικεντρώνεται στην ανάλυση και αξιολόγηση διαφόρων οπτικών του παραγωγικού μοντέλου που μελετάμε στο P2PLab, ενώ το έργο Distributed Design στοχεύει στην προώθηση και τη δικτύωση σχεδιαστών/makers σε ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο.

Επίσης, συμμετείχα σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης (IAACGlobalSummerSchool) που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (Institute for Advanced Architecture of Catalonia – IAAC). Βασικό θέμα του προγράμματος ήταν η κατανόηση και η δημιουργία κριτικής έρευνας που προωθείται για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική. Μέσα από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ανέπτυξα τεχνικές δεξιότητες αναφορικά με προηγμένες μεθόδους σχεδιασμού και τεχνολογίας, οι οποίες ήταν χρήσιμες για την υλοποίηση πρακτικών εφαρμογών στο πλαίσιο του διδακτορικού μου. Παράλληλα, στο πρόγραμμα είχα την τύχη να συνεργαστώ με καταξιωμένους εκπαιδευτές, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς που
ασχολούνται με αναδυόμενες μεθόδους παραμετρικού σχεδιασμού, ρομποτικής και ψηφιακής προσομοίωσης.

Στο Διεπιστημονικό Κέντρο Βιωματικής Εκμάθησης της Αγγλικής συνδράμω ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης επιβλέποντας και οργανώνοντας εκπαιδευτικό υλικό και ορολογία στον κλάδο της δομικής μηχανικής, μηχανικής περιβάλλοντος και συγκοινωνιακής υποδομής σε συνεργασία με το τμήμα της Αγγλικής Γλώσσας. Παράλληλα, εισηγούμαι σεμιναρίων και παρέχω συμβουλευτική σε πολιτικούς μηχανικούς που στοχεύουν σε σπουδές, έρευνα ή/και εργασία στο εξωτερικό ή σε ξένες εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα αλλά απαιτούν άρτια γνώση της Αγγλικής. Μέσα από την ετήσια φοίτησή μου στο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και τη μελέτη σχετικής βιβλιογραφίας, αντιλήφθηκα τα πολλαπλά οφέλη της βιωματικής διδασκαλίας. Η πίστη μου στην αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης με οδήγησε στο να επιλέξω να συνεργαστώ με το Κέντρο.

Η βαθιά γνώση της Αγγλικής αποτελεί βασικό εφόδιο ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας του διαδικτύου αλλά και της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με το Κέντρο και μέσα από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, ευελπιστώ να υποστηρίξω συναδέλφους μηχανικούς αναφορικά με την ερευνητική και επαγγελματική τους εξέλιξη.